Orzech kokosowy jest owocem drzewa palmowego, jego części - miąższ i woda kokosowa - od wieków są wykorzystywane zarówno w medycynie naturalnej, jak i kosmetyce. Palmy kokosowe nie bez powodu przywodzą na myśl wakacje w tropikach - najlepiej rosną bowiem w miejscach, gdzie zarówno temperatura, jak i wilgotność utrzymują się na wysokim poziomie. Kokos to bogactwo substancji odżywczych - oprócz m.in. białka, aminokwasów, węglowodanów, czy cukrów, zawiera również wysokie stężenie witamin (tiaminy, niacyny, witaminy C, ryboflawiny, czy kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (m.in. potas, magnez, sód i fosfor).
W kosmetyce wykorzystuje się zarówno olej kokosowy, jak i mleko oraz wodę kokosową. Dwa pierwsze składniki wytwarzane są z miąższu orzechów, natomiast woda pochodzi z młodych, zielonych owoców. Olej jest jednym z najczęściej wykorzystywanych składników w kosmetykach. Dzięki zawartości witamin E i K oraz kwasu laurynowego produkty zawierające olej kokosowy wspomagają regenerację skóry, poprawiają jej elastyczność, chronią przed działaniem wolnych rodników, stanowią skuteczne wsparcie w walce z infekcjami skórnymi. Składnik ten wykazuje również właściwości nawilżające oraz wygładzające. Mleko kokosowe wykorzystywane jest na ogół w produktach do pielęgnacji skóry - odżywia ją, uelastycznia i wspomaga produkcję kolagenu. Z kolei woda kokosowa często występuje w składzie toników, esencji lub maseczek, pomaga przywrócić skórze równowagę, nawilża ją bez nadmiernego obciążenia.
Kokos stanowi również popularny składnik suplementów diety. Produkty wykorzystujące go w swoim składzie mogą przyczyniać się do poprawy metabolizmu i spalania tłuszczu, stanowić wsparcie dla pracy mózgu poprzez wspomaganie funkcji poznawczych oraz poprawę koncentracji. Działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne kwasu laurynowego i innych kwasów tłuszczowych sprawia, że suplementy wykorzystujące olej z kokosa wspomagają odporność organizmu. Z kolei woda kokosowa to naturalny izotonik, jej wykorzystanie w suplementach diety gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia.